Monthly Archives: december 2010

Året som gått

Jag är i Umeå! Med mina fyrbenta grabbar, vi kom hit igår morse. Angie har det jättebra hemma hos Carros föräldrar, hon fick inte riktigt plats i packningen… I alla fall, dags att sammanfatta året!

Vår


Frank var i Peru i två månader, jag fördrev nästan en månad av saknadsveckorna i Umeå, där jag kom i gång att träna på allvar och hade mitt första riktigt stora porträttfoto-uppdrag. Mars började med att älsk kom hem, och vi fick nyckeln till vår lägenhet. Filur och jag tränade flitigt, en hel del träningspass med Malou som många gånger tvingade mig att våga kliva på framåt och kräva ännu bättre utföranden! Jag och Angie tränade mot eliten, det gick rätt dåligt.

Jag gick teckningskurs på Atelier Stockholm, och övade mig på att bli ännu mer noggrann.

Angie och jag debuterade eliten, det gick sådär. Träningen efteråt kändes riktigt dålig, och jag valde att lägga ner Angies träning. Filur debuterade i lydnaden, tio månader och en dag, och gjorde mig otroligt stolt. Vi var på valpträff med alla Filles brorsor, och för första gången fick jag på allvar se hur signalsäker Filur är.

Sommar


Första höjdpunkten var då jag och Filur tävlade tvåan och fick fint beröm av domaren Catharina Detlefsen. Sen var sommaren många veckor på Gotland. En hel del jobb på bageriet, jag tröttnade nästan. Tur att jag hade så fina arbetskompisar!

Massor av simning  och jogging varannan dag för hela flocken hörde också Gotlandssommaren till. Hundträningen var sporadisk och inte särskilt målinriktad.

Jag målade en del, och fick mitt roligaste fotouppdrag hittills; att föreviga Alex&Amanda Schulmans bröllop.

Höst


Jag började på Retorikkonsultprogrammet på Södertörns högskola. Filur och jag hade en spårsatsning som slutade i ett appellspår på 303 poäng.Vi kom med i talanggruppen, och var på läger i Ludvika.

Jag och Malou håller vår första kurs och diverse privattimmar tillsammans.

Rob kom helt oplanerat in i vår flock och satte sprätt på vår tillvaro.

Filur gör ett fint MH i Skåne tillsammans med sina syskon. Han röntgar höfter och armbågar hos Audell utan anmärkning.

Vårt år i korthet. Man skulle ju kunna skriva hur långt som helst, men kanske är det ändå mer värt att lägga tid på just nu, och på det som ligger framför oss. Gott nytt år!

Google+PinteresttumblrTwitterFacebook

Att träna mot långsiktiga mål


Filur 5 månader.

Med sin första hund vet man kanske inte riktigt hur långt man vill nå. Med sin andra hund vågar man kanske inte tro att man skulle kunna komma långt. Med sin tredje hund vill man kanske komma långt.

Vet, vågar, vill. Beroende på vilka mål man har och hur man ser på sig själv och på sin hund lägger man upp träningen på olika sätt. Träningsupplägg kan man övergripande dela upp i tre undergrupper; upplägg av dagens träning, av en viss periods träning, och av ett eller flera års träning; vad tränar jag på nu och varför?

Innan man fått klarhet i hur vägen genom klasserna ser ut, eller innan man vågar tro att man faktiskt vill hela vägen är man ofta duktig på de två första planeringsstegen; dagens och den närmsta periodens träningsupplägg. En liten bit fram kan man se, och man tränar därefter efter bästa förmåga.

Angies träning, och till viss del även Filurs, var/är upplagd mycket på det sättet. Och  det är egentligen inget fel alls med det! Det som lätt blir produkten av avsaknaden av ett mer långsiktigt träningsupplägg är dock att det blir ett väldigt hopp mellan klasserna, och därmed också ett väldigt långt tävlingsuppehåll innan man är klar inför nästa klass.

Med Angie tog det ett år mellan varje klass. Med Filur hade jag ett lite längre helhetstänk vilket innefattade klass ett & två. Men inte längre än så, vilket då får till följd att vi ännu inte riktigt är färdiga för trean. I de högre klasserna finns moment som ofta tar längre tid än man tänker sig att lära in. Och det är absolut inget fel att gå långsamt fram, tvärtom ibland kanske!

Med Rob har jag dock valt att lägga upp träningen ganska annorlunda. Jag börjar få en tydlig bild av vägen genom klasserna, och vad som tar mycket tid. Inte för att snabbast möjligt komma upp i klasserna men för att underlätta för både mig och min hund vill jag påbörja inlärningen av vissa moment i de högre klasserna redan nu.

Med en bra långsiktig träningsplanering tror jag att man, utan att stressa, snabbare och enklare kan ta sig igenom klasserna och uppnå sina mål, oavsett om det handlar om ett lydnadschampionat eller en plats i landslaget.

Google+PinteresttumblrTwitterFacebook

träning för 2 & 4-benta


Busig R, Förvånad F & sömnig A mitt i julklappsinslagningen

Stort tack för alla gulliga kommentarer angående filmen! Det värmer verkligen 🙂

Peppad av gårdagens träning åkte jag ut till MBK i morse för promenad och ett kort träningspass. Fokus låg på hopp-apport med Filur, som vi nog inte tränat mer än tre gånger totalt. Dags att sätta igång, med andra ord..! Till min stora glädje gick det faktiskt ganska bra idag, han verkar ha förstått konceptet hyffsat, och bara när jag höjde upp hindret ganska rejält ville han springa vid sidan ett par gånger på tillbakavägen. Sen är det såklart massa överträning som behövs för att momentet ska räknat som säkert, men nu kan han i alla fall utföra momentet om jag kastar rakt 🙂 Gripandena har vi också massor att jobba med… Men det är en annan historia, som vi tränar för sig.

Utöver hopp-apport jobbade vi lite med rutan. Skitfina raka skick och jättefint läggande i rutan. Länge sen vi gjorde inkallning från rutan dock, så där vart det några glädjeskutt först. Men efter att ha plockat isär det blev även det kanon!

Som att jag inte var nog nöjd där gjorde han en klart godkänd inkallning med ställande och läggande på första försöket! Så himla glad över Filur just nu, han är min klippa 🙂

Robban fick nyttig träning av fritt följ och att följa vid sidan. Han fick också sin först ruta-övning, och var duktig!

Eftermiddagen spenderades på Sturebadet med mor för gymmande, simmande, massage och avslappnande samvaro. Lyx!

Google+PinteresttumblrTwitterFacebook

Bra träning

Förutom en sväng genom mellandagsrean då jag handlade några bra grejer som inte var på rea, så blev jag påkörd bakifrån med bilen och så har vi hunnit med ett träningspass i garaget med Malou.

Träningspasset var kanon, och jag blev så himla glad över Filur som skötte vittringen, fjärren, fria följet, sättandet så fint och satte en klockren tia på rutan! Hoppas på fortsatt bra flow..!

Robban jobbade framförallt vidare med fria följet. Väldigt intressant hur psykiskt jobbigt moment det är för de färska hundarna, när man jobbar så väldigt noga med koncentration och position. Just nu är det en väldig skillnad på de första repetitionerna och de sista. Detta skulle vi verkligen behöva jobba med varje dag!

Han fick även jobba lite med att ”följa och släppa”, dvs engagerat följa mig vid sidan bort ifrån en extern, och därifrån reagera blixtsnabbt på ”varsågod”. Han har helt klart svårt att jobba på engagerat ifrån extern, och jag har jobbat på tok för lite med det tidigare. Övningen tror jag dessutom är nyttig för transporterna mellan momenten. Dessa grundstenar tycker jag att man ser problem med ganska ofta, antingen att hunden (precis som Rob) inte vill släppa externen, eller att hunden tvärtom inte reagerar riktigt på släppkommandot. Nyttig övning som jag tror är värd att jobba igenom!

Här kommer en liten film på Filurs fria följ från förra träningstillfället. Han var ovanligt samlad, vilket gör enorm skillnad! Visst ser det häftigt ut med höga frambensrörelser och frenetiskt roterande svans, men då får ju också positionen till viss del lida.

Google+PinteresttumblrTwitterFacebook

Korvstoppning


Min fina Filur!

Hittade några varmkorvar som höll på att bli lite väl gamla i kylen, dom var alldeles extra goda tyckte Fille! Medan Robban fick slipa på fjärren så fick Fille göra lite freestylemoves. Så himla, himla kul! Han håller på att välta i svängarna mest hela tiden, så mycket som han satsar, lilla dunderklumpen <3

Nu blir det Arn och broccoli-paj. Trevlig kväll!

Google+PinteresttumblrTwitterFacebook