Dr Jekyll & Mr Hyde… eller Föraren gör hunden

Det har nog inte undgått någon att Ally, på bilden ovan, huserar med oss ett par dagar i veckan, och har gjort det sen i våras. Månad för månad har hon utvecklats till en väldigt lugn och lydig hund. Hon vilar inne, går för det mesta lös ute, bryr sig inte om folk & hundar ute, ligger utan problem lös en timme i sträck när vi är och tränar och kommer alltid på inkallning. Så var hon dock  inte de första veckorna här, och vi har krigat en hel del för att hon ska bli så okomplicerad som hon är idag.

Ally går på vår vardagslydnadskurs som började igår tillsammans med sin matte & husse. Jag visste att de fortfarande har lite problem med henne, men det jag såg gav mig en riktig tankeställare. Ally kastade sig ut i kopplet, skällde och pep hysteriskt, drog i kopplet, ägnade inte sina ägare en blick. Jag skulle inte blivit lika förvånad om det inte var för att Ally 30 minuter tidigare hade legat lös på precis samma gräsplätt, utan att ha en tanke på att skälla eller hälsa på de andra hundarna som låg precis intill henne…

Jag vill med detta inte på något sätt upphöja mig själv till skyarna, utan istället bara belysa hur extremt mycket hunden anpassar sig efter (och spelar efter) den förare som just nu har ansvaret för den. Och denna anpassning sker hela tiden. Det betyder ju på ett sätt att du egentligen inte behöver oroa dig över att någon annan ska ”förstöra din hund” (tex en mindre kunnig hundvakt) eftersom hunden uppenbarligen är extremt medveten om vilka regler som gäller med varje människa. Det betyder också att det kanske ibland är värt för oss att fundera över hur mycket hunden faktiskt egentligen behöver lära sig vissa saker, och hur mycket hunden egentligen spelar på situationen och oss som hundförare. Värt att fundera över?

29 thoughts on “Dr Jekyll & Mr Hyde… eller Föraren gör hunden

  1. Det är då man får lite ångest när ens egen hund just kastar sig tokmorrandes ut i kopplet vid hundmöten .. tror du att man kan lära sig att påverka hunden på rätt sätt eller är det liksom något som man bara har?

    Verkligen ett tankeväckande inlägg!

  2. Some tips i have seen in terms of computer memory is the fact that there are specs such as SDRAM, DDR and the like, that must match up the specs of the mother board. If the personal computer’s motherboard is fairly current and there are no main system issues, changing the ram literally takes under an hour. It’s one of many easiest pc upgrade procedures one can envision. Thanks for discussing your ideas.

Comments are closed.