”Hälsa är en process och inte ett resultat”

Gullerobert får pryda det här inlägget. Har fått uppdatering om att han chillar ute på gården, ligger och solar, vågar sig runt bland korna i ladugården, myser i soffan, springer som ”skjuten ur en kanon”, lyssnar så fint. Det är min lilla Rayban det, blir så varm i hjärtat av att han verkar njuta av livet på landet <3

Inläggets rubrik är ett citat snott från Jonas Colting som jag tycker var himla bra. När det gäller hälsa, vikt & resultat och sånt så gjorde jag i onsdags en mätning av kroppens sammansättning dvs. vätskebalans, muskelmassa, fettprocent osv. Ett så kallat ”Inbody 720”. Jag fick där konstaterat att jag är starkare än ”normalt”,  att jag totalt sett har en låg fettprocent och att mycket av mitt fett sitter runt magen. Fettprocenten uppmättes till 15,3%, vilket är en ganska låg siffra jämfört med referensvärdena 18-28%. Att jämföra sig med någon annan är dock aldrig särskilt lämpligt! Alla människor är byggda på olika sätt, och sticker man ett finger i min bulliga mage kan man knappast tro att jag har en fettprocent under medel. Snedfördelning hej, men det finns ingen anledning att vara bitter.

Det här testresultatet påverkar ju egentligen ingenting, men jag fick mig ändå en tankeställare kring min egen självbild och mina mål. Vad är viktigast egentligen? Att bli av med den där mulliga magen eller att finna en balans och på riktigt lära sig att känna efter? Även om jag för det mesta har väldigt god självkontroll när det gäller  att hålla mig till mitt kostschema så är jag fortfarande fast i ett ”allt eller inget- beteende”. När jag väl äter något onyttigt så har jag EXTREMT svårt att äta i måttlig mängd. Inte förrän alldeles för sent känner jag hur dåligt det känns. Det är som att njutningen sitter i att pressa i sig något i stor mängd, snarare än att långsamt njuta.

Knepigt är det att hantera, eftersom sockerberoendets röst i stunden slår ut det sunda förnuftet! Och även om det inte gör mig överviktig eftersom jag majoriteten av tiden äter väldigt nyttigt och dessutom tränar hårt så är det inget sunt beteende! Och ju mer jag tänker på det desto viktigare känns det att ta tag i och försöka förändra. Frågan är hur…? Jag har lite att fundera på helt klart.

Nu blir det tidig sänggång för i morgon bitti är det dags att tagga till och sätta sig i skolbänken igen! Högskoleprovet, yeah. Sjukt opepp, men det är bara att göra!

4 thoughts on “”Hälsa är en process och inte ett resultat”

  1. Så jäkla sant! Seriöst, vad är en ”snygg” kropp värd om man vantrivs med sin livsstil? Det gäller verkligen att hitta en vardag som man trivs med och sedan faktiskt ACCEPTERA att kroppen ser ut som den gör med det jobb man i dagsläget lägger på den.

  2. Nina: jamen precis. Och framförallt när det handlar om osunda beteenden som man inte mår bra av oavsett kroppsform!

    Hanna: Men oj vilken fin kommentar, tack! Himla nyfiken såklart blir jag på vilket sätt du tycker bloggen förändrats och vad du gärna läser om? 🙂

  3. Lite segt svar som inte är något direkt svar, Jag vet inte riktigt vad du gjort för direkta skillnader i dina inlägg. Men du har ett så trevligt och fint sätt att skriva på, det tycker jag iofs att du haft hela tiden. Kanske är det den fina layouten som ger lite extra plus helt enkelt. Poängen är keep up the skrivande ungefär! 🙂

Comments are closed.